Podzim přeje zvěřinovým pochoutkám opravdu bohatě. Připravte si doma skvělou jelení kýtu s bramborovými rösti podle Honzy Punčocháře. K dokonalosti celý pokrm dovede rozinková omáčka s červeným vínem.
Jelení kýta s rozinkovou omáčkou a bramborovými rösti
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Večeře, Masové recepty
5.0
1x hodnoceno
Postup na jelení kýtu
- Jelení kytu osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji.
- Maso vyjměte a přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a uzenou slaninu.
- Důkladně orestujte a postupně podlévejte vodou (nebo vínem). Tekutinu nechte vždy odvařit.
- Opakujte alespoň 5x, aby vznikl hodně tmavý základ.
- Rozinky namočte do červeného vína a vinného octa nechte nabobtnat.
- Červené víno s rozinkami vlijte do základu, přidejte divoké koření, vraťte i jelení kýtu, aby byla zcela ponořená (případně dolijeme vodou).
- Maso pečte do měkka (cca 1 hodinu) v troubě vyhřáté na 140 °C, pokud vaše trouba nabízí, zapněte program pečení s párou.
- Maso vyjměte a odložte. Výpek nalijte do hrnce, provařte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a můžete podávat.
Postup rösti
- Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vařte do třičtvrtě uvaření. Brambory nechte vychladnout oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Brambory osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- Do pánve dejte olej a pánev nechte rozpálit.
- Do rozehřáté pánve dejte nastrouhané brambory a smažte dozlatova.